Vele handen maken licht werk, gaat niet door!

Aanstaande zaterdag 24 februari organiseert de Werkgroep Groen van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost haar 5e KnotEvent! I.v.m. de weersomstandigheden en de conditie van het terrein is dit event geannuleerd! (er word naar een andere datum gezocht)

Als Werkgroep Groen proberen wij Ons Dorp groener, gezelliger, aantrekkelijker én meer bio-divers te maken voor al onze bewoners, mensen én dieren!

Zo hebben wij in overleg met de gemeente al 60 dode en verdwenen knotwilgen vervangen en bijgeplant langs het fiets- en voetpad vanuit de Watermanhof, en langs het Spoorpad richting de Oostvaart en richting de Rhynenburgermolen. 

Omdat wij als Werkgroep het onderhoud ook in participatie mogen doen knotten wij elk vroeg voorjaar alle wilgen om en om vóór het vogelbroedseizoen. Knotwilgen zijn een wonder van biodiversiteit: Allerlei dieren, vogels en insecten schuilen en foerageren in haar takken. Ze zuiveren water, zorgen voor schaduw en slaan veel CO2 op. Met de knotwilgen proberen wij ook groene corridors te maken tussen de weinige nog dichter begroeide plekken met grotere bomen in Ons Dorp.

Om het zware gesleep met de vele takken die er toch elk jaar weer vanaf komen wat gemakkelijker te maken hebben wij in overleg met de gemeente op een centrale plek langs het Spoorpad tussen de twee bruggetjes een zogenaamde “Takkenril” gestart. De takkenril is een soort houtwal van de gesnoeide takken, waar Moeder Natuur het dan verder van ons overneemt. Zo kan zij een beschutte woon- en voortplantingsgelegenheid worden voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen. Vogels, waaronder het Winterkoninkje en de Heggenmus, vinden hierin nest- en schuilgelegenheid. De insecten op en in het dode hout zijn voedselbronnen voor de vogels. Amfibieën, zoals de gewone pad, overwinteren graag in de takkenril. En voor mossen en zwammen is de takkenril een aangename plek.

Omdat vele handen het werk licht maken vragen wij elk jaar aan dorpsgenoten om ons te helpen voor één ochtend. We starten om 09:00 uur op de parkeerplaats Watermanhof. Heb je groene vingers of ‘alleen’ hart voor Ons Dorp, meld je alsjeblieft aan zodat wij weten hoeveel koffie, thee en lekkers ingekocht moet worden..

Heb je een snoeischaar, takkenschaar of takkenzaag, eventueel een elektrische zaag en een keukentrapje mét 2 plankjes tegen het wegzakken van de poten in de natte grond.. neem het maar mee! Heb je dat niet, géén probleem, wij hebben zelf het een en ander, en takjes en takken verslepen naar de takkenril kan altijd!

Mogen wij je verwelkomen? Meld je alsjeblieft aan via het contact formulier

Graag tot ziens bij onze activiteiten!

Projectdetails

Werkgroep: Groen

Startdatum project:

Einddatum project:

Berichtdetails

Berichtdatum: 17 februari 2024

Datum bericht aangepast: 23 februari 2024

Auteur: Stephan van Dorp

Categorie: , ,

Tags:

Foto Knotten

Gerelateerde berichten