Pluktuin Helene Swarthplantsoen

De pluktuin Hélène Swathplantsoen is een van de eerste projecten van de werkgroep Groen van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost. Al in 2018 zijn leden van de werkgroep in gesprek gegaan met de bewoners om de groenstrook van het Hélène Swarthplantsoen te verfrissen en een meer praktische en natuurlijke invulling geven.

De mogelijkheid van een pluktuin besproken, waarvoor al direct veel interesse bleek te zijn.

Naar aanleiding hiervan zijn we in overleg gegaan met Marcel Eilers (Aanjager Eetbaar Alphen) en de gebiedsadviseur Patrick Dongelmans en zij wilden graag meedenken. Vervolgens hebben wij een schetsje gemaakt van een mogelijke invulling van de groenstrook als pluk- en recreëertuin.

Het doel was om de pluktuin te laten aanleggen door de gemeente, waarna de buurt de tuin zelf zou bijhouden. Op diverse andere plaatsen in Alphen was dit concept  al succesvol, maar voor Hazerswoude was dit het eerste experiment. Er werd een groep vrijwilligers geformeerd en ondanks de langere wachttijd door corona, is de pluktuin inmiddels aangelegd en overgedragen aan groep vrijwilligers. De pluktuin is mooi om te zien en draagt bij aan een betere sociale cohesie in de buurt.

Berichtdetails

Berichtdatum: 24 september 2021

Datum bericht aangepast: 28 oktober 2022

Auteur: Stephan van Dorp

Categorie:

Tags:

Concept Pluktuin V2