pexels-petr-ganaj-7256475

Knotwilgen in ‘eigen’ onderhoud

De knotwilg is een veel voorkomende boom in het landelijke gebied. Knotwilgen houden van vochtige bodem en zijn daarom vaak in de natte gebieden te vinden. Binnen ons dorp komen ze voor in het buitengebied waar ze langs fietspaden of langs de slootkant groeien.

In tegenstelling tot veel andere bomen, verdraagt de wilg het erg goed om geknot te worden. Vanuit de knot ontstaan weer nieuwe jonge scheuten. Deze scheuten kun je enkele jaren laten groeien tot ze weer een snoeibeurt nodig hebben.

Wanneer en wie knotten de wilgen?

De winterperiode is de ideale tijd om wilgen te knotten. De Werkgroep Groen heeft in goed overleg met de gemeente Alphen aan de Rijn een aantal knotwilgen in onderhoud. Het gaat om de groep knotwilgen, die tussen het Oostvaart en de Rijnenburgermolen staan.

De winterperiode is ook de beste tijd om te snoeien omdat het broedseizoen voor vogels is afgelopen. In de winter kom je geen bewoonde vogelnesten tegen. In het voorjaar en zomer is de kans groot dat je bewoonde vogelnesten tegenkomt, want de wilg is namelijk een geliefde broedplek voor vogels.

Een ander voordeel is dat er in de winter geen blad meer aan de wilg zit. Hierdoor heb je minder afval om op te ruimen en is het snoeien een stuk overzichtelijker. Deze knotwilgen worden om het jaar geknot, door een enthousiaste groep vrijwilligers. Wil je ook komen helpen? Hou dan onze agenda in de gaten of meld je aan als vrijwilliger!

Positieve bedragen biodiversiteit

De knotwilg is een boom die een positieve bijdragen levert aan de biodiversiteit. Zo is het een schuilplek voor veel vogels, waaronder zwaluwen, mezen en zelfs uilen. Voor enkele vogelsoorten is de knotwilg ook een ideale broedplek.

In het landschap zien we vaak dat knotwilgen in een laan worden geplant. Vaak langs een weggetje of een sloot. In veel gevallen wordt de hele laan met bomen in één jaar gesnoeid. Dat is jammer want de schuilplek voor vogels in de winter gaat hierdoor verloren.

Help mee, word ook vrijwilliger bij een van onze werkgroepen!

Vind je het leuk om in je eigen leefomgeving bezig te zijn? Of om je op een andere manier voor onze mooie dorp in te zetten?
Word dan vrijwilliger bij het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk oost!