De fontein ‘Het dorpshart’

Een centraal symbool, midden in de groene long van in Hazerswoude-Rijndijk. De fontein is een prachtige en adembenemende toevoeging aan het toekomstig dorpshart.  Deze fontein zal vanuit alle windrichtingen te zien zijn.

Hazerswoude-Rijndijk heeft tot de jaren 80 op het Frederik van Eedenplein (waar nu de parkeerplaats van sport2bfit is) ook een fontein gehad. De fontein vormt het centraal symbool voor ons dorpshart, één dorpshart van ons allemaal!

De fontein ‘Het dorpshart’ is ontstaan vanuit de hoofdvraag

‘Hoe verenigen we een centraal symbool, midden in een toekomstig en klimaatbestendig groen dorpshart tot een hoogwaardig ontmoetingspark dat ruimte biedt aan de weekmarkt, sport en spel, herdenken, ontspannen, genietenen waar het water en Hazerswoude-Rijndijk samenkomen?’

.

Plaatsing van de fontein in de de singel.

Het ontwerp van de fontein

Een fontein is beeldbepalend en trekt het oog van de passant. Door een fontein met drie middenstralen omhoog en een fonteinring met 16 zijwaarts gerichte stralen, ontstaat er een ronde volumineus èn harmonieus fonteinbeeld. Door LED verlichting in de kleur warmwit te gebruiken zorgen we ook in de avonduren voor een duurzame én sprankelende oplossing. Zo wordt de fontein in het mooiste licht gezet. De vrijwilligers van de Werkgroep Groen zijn zelf de ontwerpers geweest van de fontein.

Onderzoek in de directe omgeving

De gemeente staat positief tegenover dit initiatief, wel moet er binnen de directe omgeving voldoende draagvlak zijn om deze fontein te kunnen realiseren. Daarom heeft de Werkgroep Groen een korte onderzoek, in de vorm van een enquête gehouden. Rondom de omgeving waar de fontein zou komen te liggen, hebben direct omwonenden: particulieren,  winkeliers, instellingen en ondernemers in de tweede week van maart 2022 een enquête ontvangen. Uit de enquête is gebleken dat ook de directe omgeving met een ruime meerderheid voor is!

.

De feestelijke onthulling ceremonie van de fontein en sponsorbord.

Crowdfunding voor de fontein

De gemeente is bereid om de aanleg, het beheer en de beheerskosten van de fontein op zich te nemen. Doormiddel van o.a. sponsoring en crowdfunding is er samen met inwoners, winkeliers en ondernemers een bedrag mooi bedrag ingezameld. De Gebiedsadviseur van de gemeente heeft ons bedrag mogen verdubbelen, met het resultaat dat we nu de fontein mogen en kunnen realiseren!

Projectfase: Gerealiseerd zaterdag 2 September 2023

Berichtdetails

Berichtdatum: 02 september 2023

Datum bericht aangepast: 12 oktober 2023

Auteur: Stephan van Dorp

Categorie:

Tags:

Fontein Impressie Groot