Dorpsgenoten Hazerswoude-Rijndijk Oost gezocht met een groen hart!

Gelijktijdig met de aanleg van het fietspad vanaf de Rhynenburchermolen naar de Oostvaart werden begin deze eeuw ook vele knotwilgjes erlangs geplant. Helaas sneuvelden vele van deze dunne boompjes door ziekte en storm, en na de komst van de skatebaan ook door vandalisme…

Met de komst van de jaarlijkse “Wijkschouw”, samen met een wethouder en ambtenaren op de fiets door wijk, heb ik onder Gemeente Rijnwoude vanaf 2005 al geprobeerd om de gesneuvelde boompjes vervangen te krijgen door nieuwe dikkere exemplaren. Helaas is dat ‘in de raderen van de ambtelijke molens’ toen nooit gelukt, ook in eerste instantie niet na de herindeling met Alphen aan den Rijn in 2014. Maar in 2018 kreeg ik dan toch groen licht van Adviseur Bewonersparticipatie Ron Angenent van gemeente Alphen aan den Rijn tot het zelf planten van mijn eerste 12 knotwilgjes, type Salix Alba Chermesina.

Hetzelfde type knotwilg met de opvallend mooie oranjerode takken in de winter. In 2018 vrijwilliger geworden bij de Werkgroep Groen van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk-Oost, om gezamenlijk te gaan voor een Groener Dorp met meer biodiversiteit.

Inmiddels hebben wij als werkgroep 40 jonge knotwilgen gepland, samen met buurtbewoners en gemeente een plan opgestart voor een “Pluktuin” aan het Helena Swartplantsoen, en in eenzelfde overleg plannen gemaakt voor de reconstructie van de plantsoenen aan de Jacob Reviusstraat en J.P. Heijestraat.

Nu is het ons plan om jaarlijks na de winter in maart een “Knot-Event” te organiseren: Samen met betrokken dorpsgenoten met een groen hart, alle knotwilgen langs de Stationsweg vanaf de Rhynenburgermolen, en vanuit de Watermanhof tot aan het fietserstunneltje na de Oostvaart, jaarlijks om en om te knotten en te onderhouden én eventueel bij te planten. Om nog meer herrie in de wijk te voorkomen willen wij dit graag doen op de ‘oude manier’ d.w.z. met handgereedschappen, dus géén motorzagen of bladblazers!

Ook willen wij samen met dorpsgenoten ideeën ontwikkelen om het, laten wij het maar alvast “OostvaartPark” noemen, verder te ontwikkelen tot een meer gevarieerde wandel- en fietsroute met meer al dan niet bloeiende inheemse boomsoorten, planten, kruiden en grassen, zodat er meer biodiversiteit ontstaat met meer plaats voor insecten, bijen, vlinders en vogels. Een route voor wat broodnodige rust en ontspanning vlak naast onze deur!

Spreken deze uitgangspunten u aan, heeft u een groen hart, tijd op zaterdagmorgen 14 maart en eventueel zelf ook nog wat hand-snoeigereedschap…

Meld u dan bij mij aan! Dan weet ik hoeveel koffie en lekkers voor erbij ik in moet slaan.

Dorpsgenoten, graag tot ziens op zaterdagmorgen 14 maart!

Namens Werkgroep Groen
Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk-Oost
Johan den Houdijker

Projectdetails

Werkgroep: Groen

Startdatum project:

Einddatum project:

Berichtdetails

Berichtdatum: 27 februari 2020

Datum bericht aangepast: 29 augustus 2022

Auteur: Suzan van Tuinen

Categorie:

Tags:

Gerelateerde berichten